Użądlenia owadów
Reakcje na użądlenia owadów przebiegają na drodze mechanizmów immunologicznych lub nieimmunologicznych. Jad owada wywołuje łagodną lub nasiloną reakcję. W miejscu użądlenia powstaje rumień i obrzęk, któremu towarzyszą ból, pieczenie, uczucie rozpierania. Objawy te utrzymują się krótko, zazwyczaj 24-48 godz. Mogą również wystąpić pokrzywka uogólniona, obrzęk naczynioruchowy i wstrząs anafilaktyczny. Na szczęście w wieku dziecięcym ryzyko reakcji zagrażających życiu jest znikome. W wyniku bolesności i świądu dzieci drapią dotkniętą użądleniami okolicę, nasilając tym samym stan zapalny, a nierzadko wprowadzając infekcję bakteryjną.
Dlatego tak ważne jest umiejętne postępowanie, które należy wdrożyć bezpośrednio po użądleniu. Należy zbadać miejsce użądlenia i usunąć żądło, ponieważ woreczek jadowy może dalej wydzielać jad do skóry. Pszczoła miodna ma żądło zaopatrzone w zadziory, które po użądleniu utrzymują się w skórze. Po użądleniu pszczoła miodna ginie, ponieważ wytrzewia się, pozostawiając żądło i gruczoł jadowy. Trzmiele mają silniej umocowane żądło z mniejszą liczbą zadziorów. W związku z tym mogą one żądlić wielokrotnie i nie powoduje to ich śmierci. Podobnie jest z osami.